Visie

I think there are good reasons for suggesting that the modern age has ended. Today there are many things indicating that we are going through a transitional period, when it seems that something is on the way out and something else is painfully being born. It is as if something were crumbling, decaying and exhausting itself, while something else still indistinct were arising from the rubble.

Vaclav Havel
(Tsjechisch schrijver en later president Tsjechië ’89 – ’03)

Nieuwe tijden vragen om nieuwe waarden

Een nieuwe tijd begint niet met een big bang of precies in het jaar 2016. Op een moment kijk je over je schouder en je ziet dat je in een andere wereld staat. Er is al geruime tijd veel gaande. De tekst van Havel is uit 1994. Mensen zijn massaal geïnteresseerd in welzijn en zingeving. Het gaat minder om wat we doen, maar om wat we zijn.
Dit diepere bewustzijn raakt opnieuw oude bronnen aan. Het wordt ervaren als een punt van vertrek, iets waar meer essentiële waarden verborgen liggen, een bron van energie en creativiteit.
De warme belangstelling, mondiaal, voor ecologie en duurzaamheid is een gevolg en kenmerk van die veranderende mens, niet andersom. De kennis en ervaring van gisteren is niet meer van toepassing op morgen. Er zijn andere waarden die ons vandaag ten dienste staan om klaar te zijn voor morgen.

visie3